“Μια φορά κι έναν καιρό, κάπου σε μια γειτονιά μιας μεγαλούπολης ήταν ένα οικοτροφείο… Οι ένοικοί του ήταν φοιτητές και νέοι από άλλες πόλεις μικρές ή μεγάλες, παραθαλάσσιες ή ηπειρωτικές, ακόμη κι από μικρά χωριουδάκια… Το Οικοτροφείο ήταν κι αυτό, στο κέντρο σχεδόν της μεγαλούπολης. Βγαίνοντας έξω, λίγα μέτρα περπατούσες και αντιμετώπιζες τη μεγαλούπολη σε όλο της το μεγαλείο. Μέσα όμως στο κτήριο αυτό, υπήρχε κάτι το διαφορετικό… “

Θυρωρείο

” Όταν το 1972 ήλθα στην Αθήνα για να σπουδάσω ήλθα στο οικοτροφείο. Στο θυρωρείο συνάντησα έναν αξιοπρεπή απλό κύριο, μέσης ηλικίας, τον οποίον νόμισα ότι είναι ο θυρωρός και τον ρώτησα πότε θα μπορούσαμε να δούμε τον διευθυντή για να κανονίσουμε τα της διαμονής… Τελικά έμεινα. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έμαθα μόλις εγκαταστάθηκα ήταν ότι ο κύριος αυτός δεν ήταν ο θυρωρός όπως νόμιζα… Ήταν ο κ. Μπάστας…”

Προσευχητάριο εισόδου

“Αυτοί οι τοίχοι φέρουν πάνω τους ιερές εικόνες, που φανερώνουν στους οικοτρόφους που τις ατενίζουν τους πραγματικούς τους φίλους…”

Γυμναστήριο

Τραπεζαρία

“Το πρώτο που συναντά κανείς καθώς μπαίνει στην τραπεζαρία είναι μια μεγάλη αναπαράσταση της Μεγαλονήσου Κύπρου και στο κάτω μέρος της δύο φωτογραφίες οικοτρόφων ηρωϊκώς πεσόντων κατά την Κυπριακή τραγωδία του 1974. Πρόκειται για τους Κυπρίους Μιχαήλ Ζένιου και Σταύρο Καμιντζή…”

Χώρος υποδοχης επισκεπτών

“Υπήρχε ένα κλωναράκι δίκταμο το οποίο είχε φυτρώσει σε σχήμα σταυρού επάνω στο μπαλκόνι του αναγνωστηρίου και κάποιος το έκοψε, το είχε φέρει κάτω και το εναπόθεσε δίπλα στο Ευαγγέλιο..”.

Γραφείο

Εντευκτήρια

Μνήμῃ κυρ-Ευσταθίου Χ. Μπάστα (του πρώτου διευθυντή του Οικοτροφείου)
“Το εντευκτήριό μας! Κάτι σαν ένα ξύλινο πλεούμενο που μας ταξιδεύει σε χώρους άγνωστους ως τώρα ονειρικούς αλλά όχι φανταστικούς. Με πυξίδα στραμμένη πάντα στην αλήθεια της ορθοδόξου πίστεώς μας. Και με την εμπειρία που σταλάζει πάντα το ταξίδι και όχι ο προορισμός… ”

Δωμάτια

” Το δωμάτιό μου ήταν το “αρχονταρίκι” του οικοτροφείου. Έμπαιναν όλοι μέσα… Τους κερνούσα και συζητούσαμε… Μετά το θυρωρείο το δικό μου δωμάτιο ήταν από τα κυριώτερα σημεία σύναξης των οικοτρόφων. Καθόμασταν μέχρι αργά και συζη-τούσαμε για θέματα ιστορικά, θεολογικά, φιλοσοφικά, ειδησεογραφικά επίκαιρα…”

Βιβλιοθήκη – Αναγνωστήριο

“Στόχοι της Βιβλιοθήκης του Οικοτροφείου είναι να παρέχει στο βαθμό που μπορεί: Έρευνα-Πληροφόρηση-Ψυχαγωγία…” 

Ναός

Οικοτροφειακό Παρεκκλήσιο

” Όπου κι αν σταθείς, όπου κι αν ακουμπήσεις εκεί, νιώθεις τις προσευχές των αδελφών σου να περιμένουν τη δική σου για να ανέβουν μαζί. Γι’αυτό κι η προσευχή που γίνεται εκεί μέσα έχει άλλη χάρη κι άλλη δύναμη. Το ταβάνι σ’ αυτό το δωμάτιο, είναι ανοιχτό για τις προσευχές μας… Το άνοιξαν σιγά-σιγά όλοι αυτοί, οι εκατοντάδες των οικοτρόφων που πέρασαν από κει μέσα…”

Ταράτσα – Αυλή – Προσευχητάριο

Οικοτροφειακό Προσευχητάριο “επί των δωμάτων” (αφιερ. στον Προφήτη Ηλία)

“Παράξενα τα βράδυα του «Προφήτη Ηλία» φώτα και σκοτάδια… Σε πρώτο πλάνο ο Σταυρός περίεργο το Νόημα βαθύς ο στοχασμός…”